AANLEVERSPECIFICATIES EN WERKTEKENINGEN

Gebruik een werktekening en controleer de aanleverspecificaties bij het opmaken van je bestand. Zo weet je zeker dat jouw ontwerp goed uitkomt op het product. Al deze informatie vind je rechtsboven in beeld bij het samenstellen van een product.

Het is voor sommige producten noodzakelijk stans- en rillijnen uit de template mee te nemen in je ontwerp. Of dit van toepassing is vind je ook terug bij de aanleverspecificaties van desbetreffend product.

Goed om te weten: Templates van cosmetica-, consumptie- en wegwerpproducten bevatten vaak verplichte elementen zoals een ingrediëntenlijst of markeringen. Neem deze onderdelen indien van toepassing altijd mee in je ontwerp om te voldoen aan de wettelijke eisen die gelden voor dergelijke producten.

AFLOOP EN MARGES

Drukwerk zoals flyers, posters en visitekaartjes worden op grote vellen gedrukt en in stapels gesneden. En omdat stapels papier iets kunnen verschuiven tijdens het snijden, kan het mes net naast het ontwerp komen. Door op afloopmarges en kaders te letten kun je er voor zorgen dat je drukwerk er altijd goed uit blijft zien.

Afloop

In de aanleverspecificaties vind je de afloop (bleed) die voor elk product nodig is. Voor de meeste producten is dit 3 mm. De afloop wordt na het drukken weggesneden en is niet zichtbaar op het eindproduct. Wanneer het mes net naast het ontwerp snijdt zal er zonder afloop een witte rand ontstaan. Door de achtergrond door te laten lopen in de afloop kan dit eenvoudig voorkomen worden.

Afloop

Kaders en veilige marge

Door kaders te gebruiken worden kleine verschuivingen bij het drukken extra duidelijk. Het onderstaande voorbeeld toont een A4 flyer met een kader van 3 mm. Een verschuiving van 2 mm bij het drukken valt hier direct op. Omdat we niet kunnen garanderen dat je ontwerp precies gecentreerd wordt, kun je het beste geen kaders gebruiken. Wil je dit toch? Maak de kaders dan zo breed mogelijk zodat verschuivingen minder opvallen. Om dezelfde reden is het ook belangrijk belangrijke teksten en afbeeldingen niet te dicht op de rand te zetten. Houd hiervoor een veilige marge van 3mm aan. Deze veilige marge kan je controleren na het uploaden van je bestand in de online studio.

 

KLEUREN

 

EEN PMS-KLEUR MAKEN

Om in je ontwerp gebruik te kunnen maken van de PANTONE-kleurenbibliotheek heb je de plug-in nodig van PANTONE Connect. Om zonder deze plug-in alsnog PMS-drukwerk te kunnen opmaken is het ook mogelijk aan de hand van de fysieke PANTONE kleurenwaaier zelf de gewenste kleurenstalen te maken. We leggen hier uit hoe je dit doet.

Pantone waaier 2

Om te beginnen zoeken we de gewenste kleur op in de PANTONE-kleurenwaaier. In dit voorbeeld willen we drukken op ongestreken papier, dus kiezen we een kleur uit de Uncoated waaier.

Onze gewenste kleur is PANTONE 192 U. Deze gaan we nu in ons ontwerp gebruiken. We doen dit door via het kleurenstalenvenster een nieuwe kleurenstaal (New Swatch) aan te maken.

new swatch

Deze kleurenstaal geven we exact dezelfde naam als in de PANTONE-kleurenwaaier. Let dus ook goed op spaties en typfouten. Bij kleurtype (Color Type) is het belangrijk dat steunkleur (Spot Color) geselecteerd is. Om het voor onszelf overzichtelijk te houden nemen we ook de CMYK-waarden over uit de PANTONE waaier.

192U

Deze nieuwe kleur bevestigen we via OK, en in ons kleurenstalenvenster zien we de PANTONE-kleur staan. We kunnen deze kleur nu toekennen aan ons ontwerp.

SWATCHES

We controleren via het uitvoervoorbeeld (Seperations Preview) nog even of ons ontwerp daadwerkelijk alleen uit PMS-kleuren bestaat door de zichtbaarheid van de CMYK uit te zetten en te zien of ons ontwerp nog compleet is.

SEPERATIONS

Als laatste slaan we het bestand op als PDF, en zorgen ervoor dat er in de exportinstellingen geen kleurconversie plaatsvindt.

FONTS AANLEVEREN

Doorgaans alle Adobe fonts zijn te bedrukken op kleinformaat drukwerk. Maak je gebruik van meer exotische fonts zoals symbolen, zorg er dan voor dat deze altijd omgezet worden naar lettercontouren. Gebruik je emoji fonts in je ontwerp? Zet deze dan om naar afbeeldingen.

Zet fonts voor het bedrukken van large-format- of promotionele producten altijd om naar lettercontouren.

EEN THRUCUT SNIJLIJN MAKEN

Een snijlijn geef je aan in je bestand met behulp van grafische software waarin je vector-illustraties kan maken, zoals bijvoorbeeld Adobe Illustrator. Programma’s als Adobe Photoshop zijn hier niet voor geschikt, omdat in fotobewerkingsprogramma’s gewerkt wordt met pixels en niet met vectoren.

Ellipse

Stap 1

Teken de snijlijn in de gewenste vorm. Belangrijk hier is dat de lijn sluitend is en geen vulkleur heeft. De lijnkleur zetten we in dit voorbeeld op 100% magenta. New swatch

Stap 2

Via het menu rechtsboven dit kleurvenster gaan we een nieuwe kleurenstaal aanmaken (Create New Swatch). Heb je onze steunkleurenbibliotheek al gedownload? Dan staat deze kleurenstaal daar al tussen en hoef je deze alleen maar te selecteren.

Thrucut

Stap 3

In het Nieuwe staal venster (New Swatch) geef je de kleur de naam Thrucut. Kies bij het type voor Steunkleur (Spot Color). Hiermee voorkom je dat de snijlijn meegeprint wordt. Zet via het venster Kenmerken (Attributes) de lijn op overdruk (Overprint stroke) zodat de achtergrondkleur onder de lijn blijft doorlopen.

Goed om te weten

Door de snijlijn in een steunkleur aan te geven zorg je ervoor dat we deze niet meeprinten. Zet je snijlijn ook nooit in een vergrendelde of niet-afdrukbare laag. We kunnen je aangemaakte snijlijn dan namelijk niet uitlezen.

Zorg ervoor dat de uitlijning van de snijlijn op het midden staat, en niet naar binnen of naar buiten. De snijlijn wordt anders in de upload uitgelezen als een dubbele lijn, wat problemen geeft in de productie.

Aanleverspecificatie Contourlijn Geef altijd voldoende snijmarge mee in je bestand.

 • Voor kleinformaat minstens 3 mm.
 • Voor grootformaat minstens 10 mm.

NABEWERKINGEN EN VEREDELINGEN

Naast gewoon drukwerk is het mogelijk nog één of meerdere nabewerkingen en veredelingen toe te passen, zoals contour snijden of goudfolie. Je geeft dit in je bestand aan met een steukleur en de juiste benaming. Download hier de steunkleurenbibliotheek om in één keer alle steunkleuren plus de juiste benamingen in te laden in Illustrator of InDesign.
Deze importeer je via het kleurstalenvenster.
Bekijk de aanleverspecificaties op de productpagina’s voor een uitgebreide uitleg hoe je dit aanlevert. De nabewerkingen en veredelingen die wij aanbieden zijn:

 • Thrucut, als volledig doorgesneden moet worden;
 • Vcut, als er v-cut toegepast moet worden;
 • Score, als insnijden toegepast moet worden;
 • Kisscut, als er doorgesneden moet worden tot de backing;
 • Creasing, als er een rillijn moet worden aangebracht;
 • Drilling, als er een boorgat moet worden aangebracht (geldt niet bij plaatmateriaal);
 • Perforation, als er een perforatielijn moet worden aangebracht;
 • Numbering, als er genummerd, of aan de hand van een exceldocument gepersonaliseerd moet worden;
 • Scodix Foil Gold, als er opdikkende goudfolie moet worden aangebracht;
 • Scodix Foil Silver, als er opdikkende zilverfolie moet worden aangebracht;
 • Scodix Foil Copper, als er opdikkende koperfolie moet worden aangebracht;
 • Scodix Foil Rose, als er opdikkende rosé goudfolie moet worden aangebracht;
 • Scodix Foil Rainbow, als er opdikkende regenboogfolie moet worden aangebracht;
 • Scodix Foil Glitter, als er opdikkende glitterfolie moet worden aangebracht;
 • Scodix Spot, als er UV-lak moet worden aangebracht;
 • Scodix Sense 40, als er opdikkende UV-lak moet worden aangebracht;
 • Scodix Sense 80, als er extra opdikkende UV-lak moet worden aangebracht;
 • White, als er witte bedrukking moet worden aangebracht.

PDF EXPORTEREN

Het produceren van goed drukwerk begint bij het aanleveren van een goed bestand. Hierbij is de juiste export-instellingen een belangrijke stap die zeker niet vergeten moet worden. Om dit gemakkelijk te maken bieden we voor verschillende toepassingen de juiste presets aan als .joboptions bestand. Deze bestanden importeer je via het Adobe PDF Presets venster in InDesign of Illustrator. Je hebt nu altijd de juiste export-instellingen ingeladen, en selecteert welke van toepassing is bij het exporteren van je bestand. Welke preset voor welke toepassing nodig is lees je hieronder:

Sheet-fed Offset and Print Coated, zoals visitekaartjes Gebruik deze preset om PDF bestanden te vervaardigen voor bedrukking op Coated papier. Bestanden met een resolutie hoger dan 300 DPI worden gedownsampled naar 300 DPI. De geëxporteerde PDF bevat geen snijtekens en heeft 3 mm afloop.

Sheet-fed Offset and Print UnCoated, zoals flyers Gebruik deze preset om PDF bestanden te vervaardigen voor bedrukking op UnCoated papier. Bestanden met een resolutie hoger dan 300 DPI worden gedownsampled naar 300 DPI. De geëxporteerde PDF bevat geen snijtekens en heeft 3 mm afloop.

Large Format 100% FileSize, zoals plaatmaterialen Gebruik deze preset om PDF bestanden te vervaardigen voor bedrukking op signing / large format producten. Bestanden met een resolutie hoger dan 150 DPI worden gedownsampled naar 150 DPI. De geëxporteerde PDF bevat geen snijtekens en heeft 10 mm afloop.

Large Format Scaled filesize, zoals plaatmaterialen Gebruik deze preset om PDF bestanden te vervaardigen voor bedrukking op signing / large format producten. Adobe PDF bestanden kunnen maximaal 545 cm groot zijn. Bij een eindformaat van het uiteindelijke product dat groter is, houdt dat dus in dat je bestand geschaald moet worden opgemaakt. Dit kan op bijvoorbeeld 50% of 10% van het uiteindelijke formaat. Hierom zal deze preset de resolutie van het bestand niet downsamplen, omdat je bestand uiteindelijk weer vergroot moet worden bij het printen. De geëxporteerde PDF bevat geen snijtekens en heeft 10 mm afloop.

CONTROLEREN IN DE STUDIO

In de Studio van de webapp kun je eenvoudig je bestanden controleren. Om het aanleveren van bestanden iets makkelijker te maken controleert de Studio je bestanden op een aantal punten. Enkele voorbeelden:

 • Zijn alle pagina’s gevuld?
 • Zijn de resoluties van de afbeeldingen voldoende?
 • Zijn er bestanden geschaald?
 • Ontbreken er lettertypes in je bestand?

Dit moet je zelf controleren

Helaas kunnen we niet alles automatisch voor je controleren. Controleer daarom altijd of je bestand helemaal klopt. Een paar aandachtspunten zijn:

 • Dat belangrijke elementen niet te dicht bij de rand staan
 • Is het formaat goed aangeleverd?
 • Zit er voldoende afloop aan mijn bestand?
 • Is de luikverdeling bij folders goed?
 • Staan de pagina’s op de juiste positie en in de juiste oriëntatie?
 • Overige aandachtspunten als spelling en grammatica

Meerdere ontwerpen

Wanneer je digitaal drukwerk bestelt kun je in de Studio meerdere ontwerpen aanleveren. In de Studio kies je het aantal ontwerpen en de oplage voor elk ontwerp.

Wat controleert Print Fabrique

Standaard signaleert onze Studio de punten benoemd in de kolom bewust. Wil je meer zekerheid, dan kijken we graag met je mee. Kies dan voor zeker of zeker & vast. Deze opties bieden sneller hulp bij vertragingen en zoekraken van je pakket(ten).

 BewustZekerZeker & vast
Formaatcheck-greencheck-greencheck-green
Afloopcheck-greencheck-greencheck-green
Fonts ingeslotencheck-greencheck-greencheck-green
Resolutiecheck-greencheck-greencheck-green
Certified PDF Checkcheck-greencheck-green
Contour cut (optie)check-greencheck-green
(Spot) veredeling (optie)check-greencheck-green
Vensterstandcheck-greencheck-green
Grijperwitcheck-greencheck-green
Kleurdekkingcheck-greencheck-green
Veiligheidsmargecheck-greencheck-green
Rillijnen (optie)check-greencheck-green
Kleine technische correctiescheck-greencheck-green

AANLEVERDEADLINES

De aanleverdeadlines verschillen per samengesteld product en gekozen bezorgmoment. Bij het kiezen van het bezorgmoment wordt aangegeven wanneer een ontwerp binnen moet zijn. Je kunt het ontwerp uploaden in jouw bestelling en controleren in de Studio.
Haal je de deadline niet? Dan verschuift automatisch het bezorgmoment een (werk)dag op.

Tip: Wacht niet tot het laatste moment met het bestellen en aanleveren van je bestanden. Mocht er onverhoopt toch iets niet goed zijn in het bestand waardoor deze nog niet in productie kan, wordt het lastig nog vóór de deadline een nieuw bestand aan te kunnen leveren.

Winkelwagen
Scroll naar boven